Stoppa fultvätten av bilar

Stoppa fultvätten av bilar
28
apr

Våren har kommit till vår del av landet och ett vanligt vårtecken är att bilarna ställs ut för att tvättas på gatan. Detta medför tyvärr att mängder av mängder av olja, kemikalier och tungmetaller kan rinna rakt ut till närmaste badsjö eller känsliga vattendrag.

Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan och bidrar till att cirka 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i våra känsliga vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö och svåra för naturen att bryta ner.

Läs mer hos Svenskt Vatten. Uppgifter är hämtade från Biltvättsrapporten 2016.

Ett annat exempel kommer från Sollentuna kommun som har jobbat har jobbat med information om biltvätt, dagvatten och kopplingen till sjöar och vattendrag:
Rädda en badsjö – tvätta inte din bil på gatan (Mitt i Stockholm, 2020-04-20)