Hösten kan vara regnig, blöt, kall…och alldeles, alldeles underbar för dagvattenprovtagning! Nu är vi igång med en stor pilotstudie för att undersöka dagvattnets påverkan på ekologisk och kemisk status i rinnande vatten. Vi gör det genom att provta vid dagvattenmynningar vid Fyrisån, på gång- och cykelavstånd från kontoret!
På WRS har vi arbetat med att ta fram underlag till lokala åtgärdsprogram för sjöar och vattendrag i flera år nu. Något vi ofta stöter på är en kunskapslucka om fördelningen mellan lösta och partikelbunda föroreningar i dagvatten och hur koncentrationer och sammansättning påverkar statusen i vattendrag. Denna osäkerhet försvårar inte minst arbetat med att fastställa åtgärdsbehovet för sjön eller vattendraget.
Nu hoppas vi att pilotstudien på Fyrisån ska kunna fungera som ett första steg i utvecklingen av bättre modeller för bedömning av dagvattnets recipientpåverkan och ett kliv framåt vad gäller dagvattnets påverkan på vattendragens ekologiska och kemiska status. Vi kommer bland annat att undersöka:
- förhållandet mellan partikelbunda och lösta (filtrerade) föroreningar i dagvattnet
- hur detta förhållande varierar under regnförlopp
- i vilken mån föroreningar i dagvatten påverkar sedimentstatus i ån.
Projektet har möjliggjorts genom stöd från Naturvårdsverket och genomförs i samarbete med Fyrisåns Vattenförbund, Uppsala kommun och SLU.
Frågor eller intresserad av projektet? Kontakta Jonas Andersson!