Klimatrapport för 2023!

Klimatrapport för 2023!
4
nov

WRS klimatsatsning – Nyhetsbrev 10 – Klimatredovisning 2023 och utsläppsminskande åtgärder

WRS ska bli klimatpositivt till 2030. Nu visar vi hur våra utsläpp i verksamheten såg ut för 2023 och vad vi behöver jobba med framöver för att ytterligare minska utsläppen. Vad tror du – är det kanske transporter med bil, inköp av datorer, mobiltelefoner och skärmar eller uppvärmning av kontoret som är vår största källa till utsläpp av växthusgaser?

Gissade du något ovan så hade du fel. Svaret är nämligen något överraskande: inköp av kontorsutrustning! Alltså inköp av småelektronik (ej datorer, mobiler eller skärmar som vi köper in begagnade och rekonditionerade), alldaglig utrustning till kontoret som skrivartillbehör, möss, tangentbord, laddare, powerbanks med mera. Som nummer två i listan kommer, också lite otippat kanske, IT-program och molntjänster. Alltså all data vi lagrar och skickar och alla licenser för programverktyg vi använder – både onlinebaserade och som fristående applikationer. Båda dessa kategorier är så kallade scope 3 aktiviteter med indirekta utsläpp som genereras upp- eller nedströms vår värdekedja. Totalt står scope 3 utsläppen för 56 av de 66 ton CO2e som WRS hela verksamhet beräknas ha släppt ut under 2023.

Resterande 10 ton CO2e är utsläpp inom scope 1 (direkta utsläpp från vår verksamhet) och scope 2 (indirekta utsläpp från vår verksamhet), där den största utsläppskällan är värmeförbrukning. De senaste åren har vi genomfört isoleringsåtgärder på kontoret som har gjort att förbrukningen inte gick upp nämnvärt 2023 trots en bitvis kall vinter.

En sådan här redovisning kan ge en del överraskande resultat. I grafen nedan ser du till exempel att för WRS är:

  • Utsläppen från inköp av begagnade datorer, skärmar och mobiltelefoner är mindre än utsläppen för inköpta arbetskläder
  • Utsläppen från en natts hotellvistelse för alla medarbetare på (miljömärkt) hotell under vår årliga studieresa motsvarar ungefär ett helt års elförbrukning både på kontoret och för hemarbete
  • Utsläppen från matkonsumtion, som daglig fika och gemensamma luncher, är mer än 50 gånger större än ett helt års körning med företagsbilarna, som drivs med miljömärkt el och biogas

Hur ser klimatutsläppen ut i din organisation?Vad gör vi då för att försöka minska utsläppen? Jo, närmsta tiden kommer vi fokusera på att:

  • Följa upp den leverantörskontrollen vi har utfört och kontinuerligt ställa krav och eventuellt byta ut de leverantörer och underkonsulter som inte aktivt jobbar med att minska sina klimatutsläpp.
  • Fortsatt ställa krav vid upphandling av nya tjänster och varor. Vi har ett guidande dokument på WRS för klimatsmart upphandling av tjänster och inköp av varor.
  • Använda och återanvända kontorsutrustning och minska inköp av ny kontorsutrustning.
  • Arbeta med beteendeförändringar bland medarbetarna på företaget, exempelvis med att minska lagring och överföring av data.
  • Leverera miljömålsdeklarationer i våra projekt och informera kunder om miljö- och klimatkrav de kan ställa vid exempelvis upphandling.
  • Öka fokus i vårt arbete med att åstadkomma åtgärder som inte bara minskar utsläppen men också kan binda kol på lång sikt.

I rapporten Klimatberäkning och redovisning för 2023 redovisar vi, förutom beräkningsmetoder och resultat, även vilka utsläppsminskande åtgärder vi aktivt arbetar med att genomföra i verksamheten. Vi hoppas att rapporten kan ge just dig tips och idéer för hur du kan arbeta i din organisation och har du åsikter, tips eller kommentarer så diskuterar vi dem gärna!

WRS har investerat i kolkrediter från Svensk Kolinlagring motsvarande 2023 års beräknade utsläpp från scope 1 och scope 2 aktiviteter. Kolkrediterna står för evidensbaserade åtgärder i jordbruket i Sverige som gör marken till en kolsänka istället för en kolkälla och som samtidigt bidrar till ökad biologisk mångfald, klimatsäkring av jordbruket och ett minskat behov av insatsmedel.

Figuren är tagen från en av GHG-protokollets tekniska beräkningsguider (World Resources Institute och wbcsd, 2013). Återgiven med tillstånd.