Ett enklare avlopp för ditt BDT-vatten
Rena ditt BDT-vatten med små ingrepp på tomtmarken, minimera tömningsbehov och service samt använd naturens egna reningsprocesser.
Detta gäller dig som vill ha en enkel anpassad lösning och som inte är fastboende och som vill leva småskaligt och hushålla med vatten och resurser och samtidigt ta ansvar för din BDT-lösning.
Idén passar till system där toalettavloppet behandlas separat, exempelvis med utedass, mulltoa, förbränningstoalett etc.
Det är inte för dig som vill ha ett avlopp som du vill ”glömma bort” och som du kan belasta hårt eller ansluta diskmaskin. Det är inte heller för kontinuerligt vinterbruk.
Villkor
Vi vill vara tydliga med att detta inte är en instruktion eller en produkt
utan förmedlar bakgrundskunskap, idéer och tips om hur du kan tänka och gå
tillväga för att skapa en egen enkel BDT-lösning. Du tar själv ansvar för
din anläggning och dina dimensioneringar samt tar själv kontakt med din
kommun för godkännande. Tipsen på denna sida är gratis och ska inte
förväxlas med en produktlösning.
Vem är detta till för?
Det passar dig…
- …med fritidsboende som behöver ett enkelt avlopp för BDT (bad, disk och tvätt)
- …som använder stugan sommartid och när det är plusgrader
- …som söker en naturnära och ekologisk lösning och som hushåller med vatten
- …som har svårt med transporter eller slamtömning, till exempel boende på en ö
- …som vill sköta, bry dig om och ta hand om ditt avlopp
Förutsättningar
- Du söker tillstånd för BDT-avlopp själv hos din kommun
- Du dimensionerar anläggningen själv utifrån dina lokala förutsättningar eller anlitar en expert för detta
- Du ansvarar för utförande och skötsel av anläggningen
- Du måste kunna leda in avloppet direkt till komposttunnans övre del. Antingen genom att den placeras direkt utanför yttervägg eller placeras i en slänt intill huset
- Du behöver placera komposttunnan något nedsänkt i mark utomhus för att nedbrytande småkryp ska kunna vandra in och ut till omgivande mark
- Du avleder vattnet från komposttunnan till en ytlig infiltration/dränering och vidare till ett utloppsdike
Tips om hur du kan gå tillväga för att utforma din BDT-avlopp
En principskiss hittar du här till höger. Klicka på den för att få upp den i större format.
Tunna
Skaffa en lämplig tunna på cirka 120 liter med lock. Tunnan ska placeras så att BDT-avloppet kan ledas ut i dess övre del. Antingen direkt vid vägg eller nedanför huset en bit bort i en slänt. Borra för inloppet samt ett utloppshål för utloppsledningen i tunnans nederkant. Borra sedan en hel mängd hål i nedre delen av tunnan (ovanför utloppshålets överkant). Genom hålen sker ett biologiskt utbyte med omgivningen. Vattnet i tunnan ska i huvudsak rinna ut i utloppsröret och inte genom hålen. Se till att utloppsröret dränerar av vatten längst ner i tunnan så du inte får en större kvarstående vattenmängd i botten av tunnan. Hålen under mark bör ha en diameter på ca 8 mm och hålen över mark ca 4 mm. Gör också en rad hål högst upp på tunnan för luftning.
Tunnan byggs in i en trälåda av förslagsvis tryckimpregnerat virke. Mellan tunnan och trälådan fyller du på med ett luftigt och fuktbevarande organiskt material tex löv eller torv. Detta för att få ett bra klimat i tunnan, biologisk kontakt med omgivningen samt luftning.
Infiltration/markbädd
Led utloppsledningen med fall, cirka 2%, till en infiltration/markbädd.
Följande måste kontrolleras. Rådgör med fackperson vid osäkerhet.
Förutsättningar
- Kontrollera markens möjlighet att infiltrera vatten.
- Kontrollera att tillräcklig marginal finns till högsta möjliga grundvattennivå.
- Observera att det hela ska ligga relativt ytligt för att den biologiska funktionen ska fungera bra.
Infiltrationens/markbäddens utformning och dimensionering
- Infiltrationens/markbäddens storlek dimensioneras för ditt behov.
- Infiltration läggs med infiltrerande gruslager i botten.
- För markbädd läggs en avluftad dränerande utloppsledning till utloppsdike/stenkista.
- Gör en kontroll/provbrunn i nederkant av infiltrationen/markbädden.
- Lägg ett lager filtersand ovanpå gruset
- Lägg ett distributionslager som spridarröret från tunnan vilar på. Det finns olika lösningar på distributionslager som du hittar på annat håll. Det kan vara rörformade moduler med markduk runt eller att du bygger något med leca/grus i lämplig tjocklek.
- Placera spridarrör med avluftning. Var noga med fallet. Montera inspektions/rensrör vid spridarrörets inlopp till infiltrationen
- Lägg på markduk ovanpå och fyll på med jordmaterial överst.
Mull
Fyll tunnan till ungefär hälften med en luftig och bra mullblandning. Tips på mullblandning:
- Lecakulor 30%
- Täckbark 30%
- Barkmull 20%
- Torv 10%
- Biokol 10%
- Ett bra gäng med kompostmaskar. Hitta egna i din kompost eller köp på nätet.
Den nedersta delen av tunnan fylls med något dränerande material t.ex. lecakulor. För att hålla fraktionerna på plats kan ett avskiljande nät mellan lecakulorna och mullblandningen vara bra.
Behåll någon decimeters avstånd mellan inloppsröret och mullblandningen.
Skötsel – ”tips, råd och dåd”
Principtankar om skötselbehov (förstå ditt avlopp)
Här följer tips om hur du kan sköta ditt BDT-avlopp som blir lättskött och kräver minimalt underhåll förutsatt att du använder det på rätt sätt. Det är levande markorganismer som sköter en stor del av reningen. För att de ska trivas så är det viktigt att du tänker på följande:
- Spola inte ut kemikalier i avloppet
- Undvik att spola ut stora mängder fett i avloppet. Torka t.ex. ur fett från stekpannor och grytor med papper innan disk
- Använd bara miljövänliga rengöringsmedel märkta med Bra Miljöval
- Undvik hög vattenförbrukning
- Häll inte ut kokhett vatten i avloppet
- Kör inte med tunga maskiner på markledningar och markfilter så att anläggningen skadas
Vad kan gå fel och vad gör jag då?
Om det blir stopp eller dålig lukt uppstår, rensa tunnans övre lager från matrester och spola igenom luftningen av spridarröret som går upp i tunnan för att få bort eventuella proppar eller stillastående vatten i botten på tunnan. Montera gärna ett lock på röret.
Om du får problem med flugor i tunnan med mullblandningen, täck mullmaterialet med ett lager med lecakulor eller torv för att försvåra äggkläckning. Sätt myggnät över luftningshålen högst upp på tunnan.
Årlig skötsel och underhåll
Under säsongen (speciellt om ni är många i sommarhuset) bör du titta till anläggningen regelbundet.
- Kontrollera att mulljorden är syresatt och levande. Om du är tveksam använd trädgårdsspade för att kontrollera att jorden är luftig och fuktig samt innehåller levande organismer längre ned. Organiskt material kan ansamlas och gegga till översta ytan av filtret, men detta är inget problem så länge filtret under är dränerat och är syresatt.
- Byt mullblandning vid behov eller ungefär vart tredje år. Blandningen är dags att byta om den kompakterats så att den förlorat sin luftighet och dränerande förmåga. Mullblandningen tas enklast bort genom att gräva bort materialet för hand med en liten spade. Den använda mullblandningen kan komposteras och sedan användas som jordförbättringsmedel i trädgården.
- Om kompostmaskarna lämnat mullblandningen under vintern kan du komplettera med nya maskar från din vanliga kompost eller beställa på nätet.
- Gör kontroll i infiltrationens/markbäddens utloppsbrunn för att se att vatten inte dämmer. Om du upptäcker dämning, kontrollera att jord eller växter inte täppt till infiltrationens/markbäddens utlopp vid dike.
- Gör kontroll i markfiltrets/markbäddens inloppsbrunn för att se att vatten inte dämmer där. Du kan vara tvungen att spola rent spridarröret om du fått in organiskt material i spridarröret.