WRS modellberäkningar och provtagning ger nu en bild av reningseffekten i Korsängens vattenpark.
Korsängens vattenpark renar dagvatten från halva Enköpings tätort, bland annat genom att partikelbundna föroreningar får sedimentera till botten. Anläggningen togs i drift år 2000 och har fungerat bra, men det har varit osäkert hur stora mängder föroreningar den avskiljer. Nu visar nya beräkningar som WRS har utfört på uppdrag av VA-avdelningen på Enköpings kommun, att anläggningen avskiljer cirka 100 kg fosfor per år. WRS har även gjort nya sedimentprovtagningar som visade att det har ansamlats cirka 2 ton fosfor i anläggningens sediment genom åren.
Fosforinnehållet i sedimenten motsvarar cirka 100 kg/år under de dryga 20 år som dammanläggningen har varit i drift. Att beräkningarna och sedimentundersökningen visar samstämmiga resultat är positivt då det inte alltid är enkelt att bekräfta beräkningsresultat för anläggningars föroreningsavskiljning.
En stor del av det ansamlade näringsrika sedimentet ligger i den inledande överdämningsytan och diket som leder dit. Kommunens VA-avdelning planerar att rensa detta för att anläggningen ska fungera lika bra även framöver.
Läs mer i vårt projektbibliotek: Korsängens vattenpark