Kan turbiditetsmätningar säga något om föroreningsbelastningen i dagvatten?

Kan turbiditetsmätningar säga något om föroreningsbelastningen i dagvatten?
9
sep

Kan turbiditetsmätningar säga något om föroreningsbelastningen i dagvatten? Den frågeställningen ägnade sig Sara Svenda åt i 20 veckor under våren 2024 i sitt examensarbete på programmet som civilingenjör i miljö- och vattenteknik. Handledare på WRS var Jenny Näslund.

Som vi tidigare har berättat har arbetet med att utvärdera samband mellan turbiditet och föroreningar i dagvatten fortsatt på WRS. Sara har undersökt om kontinuerlig turbiditets- och flödesmätning kan vara en fungerande metod för att kvantifiera transport och avskiljning av fosfor, suspenderat material och metaller. Mätningar har skett i Gottsunda dagvattenpark som en fortsättning av Pilotstudie – avskiljning av lösta och partikelbundna föroreningar i dagvattendammar som WRS genomförde i samarbete med SLU och Fyrisåns vattenförbund/Uppsala kommun under 2022-2023. Förhoppningen är att kontinuerliga turbiditets- och flödesmätningar ska möjliggöra mer kostnadseffektiva uppföljningar och utvärderingar av dagvattenanläggningar.

I Saras arbete Kontinuerliga sensormätningar av turbiditet som metod för att kvantifiera transport och avskiljning av föroreningar i dagvatten uppvisas signifikanta samband av turbiditet med suspenderat material, fosfor och metaller i inkommande och utgående vatten från Gottsunda dagvattenpark. Kontinuerliga sensormätningar fungerar därför bra i detta fall för att uppskatta medelkoncentrationer och belastningar av föroreningar i dagvattnet och har potentialen att revolutionera dagvattenövervakningen.

Studien visade också att avskiljningsförmågan i Gottsunda dagvattenpark, som anlades för några år sedan, i stort har ökat med tiden. Vattenparken har bättre avskiljning under den varma säsongen och något sämre avskiljning under vintermånaderna, som förväntat.