En Mälarodyssé bland våtmarker – studieresan 2024

En Mälarodyssé bland våtmarker – studieresan 2024
9
okt

WRS årliga studieresa hade 2024 temat våtmarker och lokalt. Inom en två timmars radie från huvudkontoret i Uppsala besökte vi under två dagar sju platser med olika våtmarksprojekt där företaget har varit inblandade. Häng med!

Fem våtmarker i Hovsjö, Södertälje
Ett av de första underlagen till lokalt åtgärdsprogram som WRS tog fram var för sjön Måsnaren i Södertälje kommun. Slutsatserna från den modellering och åtgärdsidentifiering som gjordes var att det krävs åtgärder både för att minska internbelastningen från sjöns sediment samt för att minska transporten från externa källor.

Som del i kommunens fortsatta åtgärdsarbete fick WRS i uppdrag att utforma fem stycken våtmarker som skulle minska närsaltsbelastningen på Måsnaren, men också på sjön Lanaren och Järnafjärden. WRS tog även fram handlingar som utgjorde underlag för att kunna upphandla en entreprenör att genomföra anläggningsarbetena.

På plats såg vi flertalet både våtmarker, dammar och överdämningsytor som fungerar som reningsanläggningar men även som rekreations- och strövstråk för allmänheten.

Våtmark i Skillebyåns mynning
Som del av de fem våtmarker som planeras i Södertälje kommun ingår även en våtmark vid Skillebyåns mynning. Här besökte vi platsen mitt i anläggningsarbetet! Efter önskemål av närboende och markägare landade kommunen ett våtmarksförslag med en utformning där en del av åns flöde leds in i våtmarken strax innan utloppet. På så sätt skapas inga dämningar i ån, till skillnad från det tidigare alternativet.

Vagnhärads spillvattenvåtmark
Spillvattenvåtmarken i Vagnhärad anlades i början av 2000-talet för att behandla spillvattnet från Vagnhärads reningsverk och minska närsaltsbelastningen till Trosaån och Östersjön. Våtmarken omhändertar även en viss del lakvatten från en närliggande deponi. För att rena både lak- och spillvattnet översilas först vattnet i syrerika ytor med vass och rörflen för att sedan ledas vidare i ett system med flera våtmarker där föroreningar kan sedimentera och filtreras genom den väletablerade våtmarksväxtligheten.WRS har lång erfarenhet av våtmarken – allt från idégivning och projektering 2001-2002, via periodiska besiktningar och våtmarksdiagnoser, till vårt senaste projekt 2023 där vi har utrett hur våtmarken framöver kan nyttjas med hänsyn till rekreation, biologisk mångfald och rening av (annat) vatten då kommunen har beslutat att framöver leda Vagnhärads spillvatten till ett annat reningsverk.

Sunds spillvattenvåtmark
Genom sjön Sillen går länsgränsen mellan Stockholm och Södermanland. Här ligger Sunds samfällighetsförening där WRS har tagit fram en förstudie och senare en projektering för översilningsytor och en spillvattenvåtmark som behandlar spillvattnet från det lokala reningsverket. Syftet är att förbättra reningen av vattnet långsiktigt så att reningsverket kan klara de gränsvärden man vill uppnå. Översilningen och våtmarken ligger i en sluttning ner mot sjön som gör anläggningen till ett energieffektivt kompletterande reningssystem som nyttjar vattnets lägesenergi.

Våtmarken vann 2024 Trosa kommuns miljöpris med motiveringen:

Sunds samfällighetsförening har utsetts till vinnare av Trosa kommuns Miljöpris 2024 för sin ambitiösa miljösatsning att anlägga en egen spillvattenvåtmark. Våtmarken fungerar som ett extra reningssteg till Sunds avloppsreningsverk som minskar utsläppen av näringsämnen till sjön Sillen. Sunds samfällighetsförening visar prov på en framåtsträvande anda i miljöns tecken som på ett föredömligt vis omsätts i praktiken. Den anlagda våtmarken bidrar ett ökat intresse för vattenvård, till bättre vattenkvalitet och en ökad biologisk mångfald i närområdet.

Nynäs naturreservat
I Södermanlands största naturreservat, Nynäs naturreservat, har ett omfattande (åter)vätningsarbete pågått de senaste åren. En av naturreservatets förvaltare guidade runt oss i reservatet bland några av de över hundra (!) våtmarker som har skapats och återskapats på bara några år. Reservatet är ett typiskt exempel på hur vårt kulturlandskap präglar dagens förvaltning. I reservatets kuperade landskap finns både produktionsskogar, naturskogar och flera gamla hagmarker som betas än idag.

Södra Stene jordbruksvåtmark
Södra Stene är troligen en av Sveriges mest undersökta våtmarker. Denna jordbruksvåtmark, som också ligger i avrinningsområdet till sjön Sillen, likt Sunds spillvattenvåtmark, var del av det sexåriga projektet Våtmarker i odlingslandskapet – uppföljning av miljömålen där reningseffekter och biologisk mångfald i våtmarker studerades. Projektet drevs av Hushållningssällskapet i samarbete med WRS, SLU, Länsstyrelsen i Stockholms län och Linköpings Universitet. Som del av projektet genomfördes därför flödesstyrd provtagning i Södra Stene som gav mycket kunskap om våtmarkens avskiljningsförmåga, säsongsvariationer, hydraulik och mycket mer.Mer om Södra Stene kan du läsa på Våtmarksguiden.

Korsängens vattenparkÅrets våtmarksodyssé slutade så med Korsängens vattenpark i centrala Enköping, som renar stora delar av tätortens vatten. Även Korsängen är en anläggning där WRS har följt reningsanläggningens utveckling under dryga två decennier. Under anläggandet 1999-2001 agerade WRS stöd vid processutformning, växtetablering av våtmarksmiljöer och skötselprogram. 2013 fick vattenparken Mälarens Vattenpris!WRS har även provtagit sediment och vatten i vattenparken för att utvärdera dess funktion. För två år sedan visade provtagningen tillsammans med efterföljande modellberäkningar att vattenparken har avskilt två ton fosfor under sina 20 år i drift! Denna fosfor hade annars hamnat nedströms i den övergödda Enköpingsån eller i Mälaren. WRS har även stöttat kommunen med justeringar av anläggningen över åren och nu senast ett naturanpassat utlopp till vattenparken.Foton: Hannes Öckerman, Jonas Andersson och Lukas Rehn, WRS